Författaren Per Wästberg, som var med och grundade svenska Amnesty, lämnar nu organisationen. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Per Wästberg lämnar Amnesty efter organisationens kritik mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Per Wästberg lämnar Amnesty, skriver Svenska Dagbladet. Det sker efter att människorättsorganisationen kritiserat Ukrainas militär i en kontroversiell rapport.

Författaren Per Wästberg, som var med och grundade svenska Amnesty, säger i en kommentar till Svenska Dagbladet att han lämnar organisationen med anledning av deras uttalanden kring kriget i Ukraina.

Uttalandena han syftar på finns i en rapport där Amnesty International bland annat skriver att Ukrainas militär vid upprepade tillfällen brutit mot krigets lagar genom att upprätta militärbaser i bostadsområden och genom att beskjuta invasionsstyrkor från skolor och sjukhus, och att de på så vis försatt civila i fara.

Rapporten har mötts av kritik från bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som menar att Amnesty försöker ”skifta ansvaret från angriparen till offret”.

”Jag har nu varit medlem i snart sextio år. Det är med tungt sinne som jag, med anledning av Amnestys uttalanden kring kriget i Ukraina, avslutar ett långt och givande engagemang”, skriver Per Wästberg till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.