Ukraina anklagas av Amnesty för att upprätta militärbaser i civila områden. Foto: TT

Amnesty: Ukraina försätter civila i fara – begår folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas militär försätter civila i fara genom att upprätta baser i bostadsområden och begår därmed folkrättsbrott. Det menar människorättsorganisationen Amnesty International – som får visst mothugg av folkrättsprofessorn Ove Bring.

– Det är en lite överdriven beskrivning, säger han.

Amnesty har haft utredare på plats i Ukraina mellan april och juli i år och menar att ukrainsk militär under den perioden vid upprepade tillfällen brutit mot krigets lagar.

Bland annat har Ukraina upprättat militärbaser i civila byggnader, enligt organisationens utredare. Dessutom har ukrainska styrkor beskjutit invasionsstyrkorna från skolor och sjukhus.

– Att den ukrainska militären befinner sig i en försvarsställning undantar den inte från skyldigheten att respektera krigets lagar, säger Amnestys generalsekreterare Agnès Callamard i ett pressmeddelande, men framhåller samtidigt att det inte rättfärdigar de många ryska krigsbrotten som begåtts under kriget.

”Kanske inte haft något val”

Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet, menar att Amnestys beskrivning är något överdriven och att det inte är självklart att Ukraina brutit mot Genévekonventionen.

– Den säger att den krigförande staten så långt som det är möjligt ska skydda civilbefolkningen genom att inte anlägga militära utposter bland civilbefolkningen.

Det är inte säkert att någon annan placering varit möjlig för de ukrainska styrkorna, menar Bring. Något som också framhållits från ukrainskt håll efter att rapporten släppts.

Professor: Tydlig krigsförbrytelse

Said Mahmoudi, även han professor i folkrätt vid Stockholms universitet, delar inte alls Brings bedömning. Han menar att det, om Amnestys uppgifter är korrekta, inte råder någon tvekan om att Ukraina begått allvarliga krigsbrott.

Att Ukrainas militär skulle ha varit tvungna att använda sig av civila byggnader köper han inte.

– Det är exakt samma argumentation som palestinier i Gaza använt. Det är inte godtagbart. Internationell rätt är väldigt tydlig på den punkten.

Mahmoudi framhåller att stridande parter är skyldiga att skydda civilbefolkningen.

– Ingen förklaring kan befria Ukraina från den här skyldigheten. Det är en tydlig krigsförbrytelse, oavsett hur svaga de är i förhållande till Ryssland.

I ett inlägg på Facebook har Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba bemött uppgifterna. Han menar att Amnesty försöker skapa en ”falsk balans” genom att publicera anklagelserna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det krigsbrott att bomba ett sjukhus?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.