Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Från Mariupol till ett ”filtreringsläger” i Donetsk – sen vidare mot Ryssland. Se hur utvisningarna ska ha gått till. Foto: Maxar Technologies, SVT

Människorättsaktivist: Tiotusentals ukrainare deporterade till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals ukrainare har evakuerats ofrivilligt från Ukraina till Ryssland.

Det enligt en ukrainsk människorättsorganisation som har samlat in vittnesmål från drabbade.

– De hade bara två val: stanna och dö, eller lämna, säger människorättsaktivisten Oleksandra Matvitjuk.

Siffran är svår att verifiera, men även amerikanska Pentagon säger sig se tecken på att utvisningar sker och har skett.

– Vi har indikationer på att ukrainare mot sin vilja förs till Ryssland, sa Pentagons talesperson John Kirby på måndagen.

Oleksandra Matvitjuk, vid den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties, säger att hon själv har pratat med tiotals personer som evakuerats med tvång av ryska styrkor, främst från Mariupol.

– De valde att överleva och åka till Ryssland, säger hon.

Hon säger att hon inte vet hur många som har drabbats, men att det rör sig om tiotusentals. Hon pekar bland annat på statistik från ryska myndigheter som i början av april visade att åtminstone 18 000 ryska pass hade utfärdats till ukrainare på kort tid.

Togs till ”filtreringsläger”

De vittnen som Oleksandra Matvitjuk har pratat med skickades först till någon av de ockuperade delarna av Ukraina, som Krim och Donbas.

– De blev tillsagda att Ukraina vägrar ta emot dem, att det inte fanns någon plats för dem.

I Donbas genomgick de vad hon kallar en filtreringsprocess. De förhördes om släktingar i den ukrainska armén, deras telefoner beslagtogs och tittades igenom.

–Vi behandlades som brottslingar, omhändertagna som Rysslands egendom. Jag upplevde att vi inte hade möjlighet att lämna, säger en person som utvisades till Ryssland i en intervju med CNN från april.

Därefter skickades de som godkändes till Ryssland, så långt som till Tatarstan drygt 100 mil öster om Moskva.

”En allvarlig krigsförbytelse”

Att tvångsmässigt skicka ukrainare till Ryssland är strider mot folkrätten, enligt Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

–Det är naturligtvis en allvarlig krigsförbrytelse, säger Ove Bring.

– Civilbefolkningen som sådan ska skyddas inte bara från striderna utan även från att förflyttas tvångsmässigt till ett annat land, fortsätter han.

Enligt Ukrainas människorättskommissionär Ljudmyla Denisova rör det sig om betydligt fler, drygt 1,2 miljoner ukrainare, som har skickats till Ryssland mot sin vilja.

– Men vi kan ändå inte utesluta att det faktiskt har funnits rysktalande civilpersoner som vill komma till Ryssland, säger Bring.

Kremls talesperson Dmitry Peskov har tidigare kallat rapporterna för ”lögner”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer