• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är evakueringen av stålverket Azovstal igång, bekräftar FN och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Nya bilder som släppts av Azovbataljonen visar både skadade civila och soldater inne i stålverket. Foto: SERGEI ILNITSKY/TT

Evakuering av civila i stålverket Azovstal har börjat

Uppdaterad
Publicerad

FN bekräftar nu att det pågår en evakuering av stålverket Azovstal i Mariupol. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger på söndagen att runt 100 personer har kunnat lämna området.

Stålverket är den sista platsen i hamnsstaden som inte är ockuperad av ryska styrkor och området uppskattas inhysa runt 2 000 ukrainska soldater och 1 000 civila.

Under söndagen säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att en första grupp med 100 personer nu är på väg till ett område som kontrolleras av Ukraina: ”I morgon ska jag möta dem i Zaporizjzja”, skriver han på Twitter.

Enligt ryska försvarsdepartementet har 80 civila evakuerats från stålverket, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax enligt Reuters.

Koordineras med både Ryssland och Ukraina

Evakueringen görs i samarbete med FN och Internationella rödakorskommittén och koordineras med såväl ukrainska som ryska företrädare. Både FN och Rödakorset har bekräftat evakueringen.

Skadade inne i stålverket

Stålverket försvaras av det extremnationalistiska Azovbataljonen och bilder från bataljonen uppges visa skadade civila och soldater som ligger på madrasser på golvet, inne i stålverket.

– Killar dör bokstavligt framför våra ögon eftersom vi inte kan evakuera dem, säger en militär narkosläkare i en video från den 30 april.

Tidigare misslyckade försök

Flera tidigare försök att ge civila fri lejd ur staden genom så kallade humanitära korridorer har misslyckats, vilket Moskva och Kiev skyller på varandra. Det var först under lördagskvällen som evakueringen kunde börja enligt Azovbataljonens befälhavare, Svyatoslav Palamar.

Enligt Palamar följe båda parter vapenvilan under lördagen och 20 kvinnor och barn kunde ta sig till en överenskommen mötesplats.

Ryssland: 46 civila har evakuerats

Detaljer om den faktiska omfattningen av evakueringen är oklara och svåra att bekräfta eftersom flera parter är inblandade och läget på marken är osäkert.

Enligt uppgifter från Ryssland handlar om något fler som ska ha evakuerats. På söndagen rapporterade ryska statligt kontrollerade medier att två grupper med totalt 46 civila evakuerades från stålverket under lördagen.

Bilder från en Reuters-fotograf visar hur ett 40-tal civila som ska vara evakuerade från stålverket anländer till ett tillfälligt boende i en by i Donetskregionen. Bilderna är från söndagen och de civila kommer i bussar med ukrainska nummerplåtar i en konvoj med ryska styrkor och fordon med FN-symboler. Senare ska ytterligare 14 evakuerade personer ha anlänt till samma tillfälliga boende, enligt fotografen.

Civila som har evakuerats från stålverket i Azovstal leds in till ett tillfälligt evakueringscenter av FN-personal. Foto: Reuters/Alexander Ermochenko

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stålverket i Mariupol ligger i ruiner – för andra gången. Se bilderna från Andra världskriget till i dag i klippet. Foto: Sergei Grits/AP/TT & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.