Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Azovbataljonen är oerhört viktigt för den ryska propagandan, hör utrikesreporter Carl Fridh Kleberg om den militära styrkan. Till höger: arkivbild från 2015 när Azovbataljonen tränar nära Mariupol. Foto: Lars Lyrefelt/SVT samt Anastasia Vlasova/EPA/TT

Utrikesreportern: Därför används Azovbataljonen i den ryska propagandan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Azovbataljonen utgör en bråkdel av den ukrainska militären har den blivit otroligt viktig för den ryska propagandan.

– Det är det mest effektiva sättet att svartmåla sin fiende, att beskriva dem som nazister, säger SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg.

Ryssland har gett Ukrainas högerextrema Azovbataljon skulden för flera uppmärksammade attacker under kriget i Ukraina. Landets försvarsdepartement har bland annat skyllt en attack mot en teater där hundratals civila sökt skydd i Mariupol på bataljonen, och landets utrikesminister Sergej Lavrov har rättfärdigat en attack mot ett sjukhus genom att hävda att bataljonen haft en bas där. 

Bataljonens extremnationalistiska ideologi, med antisemitiska och nazistiska kopplingar, gör den till ett kraftfullt vapen för Ukrainas motståndare.

– I grund och botten handlar det här om andra världskriget och den sovjetiska framgången mot Nazityskland, som ju är hjärtat i den moderna ryska statsnationalismen, säger Carl Fridh Kleberg, på plats i Ukraina tillsammans med fotograf Lars Lyrefelt.

Hör mer om bataljonen, som hade omkring 900-2 000 man i den ukrainska militären i början av kriget, i klippet här ovanför.

I en tidigare version av den här artikeln uppgavs felaktigt att SVT:s team befinner sig i Mariupol, vilket inte är fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta är Azovbataljonen – se en sammanfattning i klippet. Foto: Azovbataljonens rekryteringsvideo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer