Putins tal till nationen: ”Mer enade än på länge”

Uppdaterad
Publicerad

I ett tal under firandet av årsdagen för den ryska annekteringen av Krimhalvön hyllade president Vladimir Putin de ryska soldaterna som just nu strider i Ukraina.

– Det är klart det är en symbolisk dag, men det är nog också något Putin känner behövs därför det inte går så bra i själva kriget, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Under fredagen höll Rysslands president Vladimir Putin ett tal till nationen på Luzjnikistadion i Moskva, med anledning av årsdagen för den ryska annekteringen av Krim. I ett hav av ryska flaggor och proryska slagord berömde Putin de ryska trupper som för närvarande slåss i Ukraina.

– Sida vid sida, hjälper de och skyddar varandra som bröder. Vi har inte haft en sådan här enighet på länge, sa Putin i sitt tal.

Patriotiska krafter

Över 200 000 personer hade tagit sig till firandet i Moskva, enligt uppgifter från rysk polis. SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström menar att evenemanget är en mobilisering av patriotiska krafter.

– Det är klart det är en symbolisk dag, men det är nog också något Putin känner behövs därför det inte går så bra i själva kriget, säger Bert Sundström.

Enligt Bert Sundström var en majoritet av ryssarna var för annekteringen av Krimhalv. Han menar att Putin anspelar på detta när han talade om kriget i Ukraina.

– Han säger inte tydligt att ”nu ska vi erövra Ukraina” men han säger att det här är en slags fortsättning där vi måste slåss för det ryska folket mot en illasinnad omvärld, säger Bert Sundström.

”Lever på sin egen mark”

Putin inledde talet att citera den ryska konstitutionen och dess betydelse för det ryska folket. Han fortsatte med att prata om hur den ryska annekteringen av Krimhalvön förbättrat livet för invånarna.

– De levde och lever nu på sin egen mark. De delar nu det öde de ville, med sitt historiska hemland, Ryssland, sa Putin.

Avbruten sändning

Mitt under presidentens tal avbröt statlig rysk televion sin sändning och återgick till att visa tidigare visat material på en kör som sjöng patriotiska sånger. Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov ska avbrottet berott på ett ”tekniskt fel på servern”. Nyhetsbyrån AFP menar att sändningen bröts när Putin ska ha sagt:

”Det råkade sig så att operationen sammanföll med födelsedagen för en av våra enastående militär...”.

Det är oklart om det rörde sig om ett tekniskt fel eller ett medvetet drag från den hårt kontrollerade statstelevisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.