Rysslandskorrespondenten om Putins tal: ”Patriotisk uppvisning”

Uppdaterad
Publicerad

Uniformerade sångerskor på rad, pyroteknik och flaggor som viftar. Inför en fullpackad fotbollsarena höll Vladmir Putin ett tal till nationen där han bland annat hyllade de ryska soldaterna i Ukraina.

– Att det finns en entusiasm, i alla fall hos delar av befolkningen, är uppenbart, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Det är i samband med årsdagen av Rysslands annektering av Krim 2014 som Vladimir Putin höll sitt tal inför tiotusentals flaggviftande åskådare. Årsdagen har högtidlighållits tidigare, men dagen får en extra symbolisk betydelse nu när kriget i Ukraina har eskalerat, menar Bert Sundström.

– Känslan i Ryssland är att det behövs en massivt patriotisk uppvisning. Ett sorts bevis för att Ryssland är starkt och står enigt i de här svåra tiderna, säger han.

Se tre delar av talet och hör Bert Sundströms kommentarer om dem i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.