Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s utrikeskorrespondent rapporterar om mötet mellan USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping. Foto: SVT

Biden och Xi Jinping i samtal: ”Konflikten inte i någons intresse”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagseftermiddagen, svensk tid, talade USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping med varandra för första gången sedan i november. Enligt Vita Huset ska Biden under det nästan två timmar långa samtalet försökt övertyga Xi Jinping att delta i sanktionerna mot Ryssland.

Enligt kinesisk statsmedia sa Xi Jinping till Biden att en konflikt som den i Ukraina inte ligger i någons intresse och att den internationella säkerheten väger tungt. Han sade även att man inte vill ha kriser som Ukrainakrisen, rapporterar Reuters.

Xi Jinping pekade också på att Kina och USA bör få ländernas bilaterala relationer på rätt spår och att båda parter bör axla ett internationellt ansvar för att arbeta för världsfred.

– Prio ett är nu att ha fortsatt dialog och förhandlingar, att undvika förluster av civila, undvika en humanitär kris och få ett slut på kriget så snart som möjligt, ska Xi Jinping ha sagt till Biden i samtalet, enligt kinesisk statsägd media. 

Enligt Vita Huset ska Biden under det nästan två timmar långa samtalet försökt övertala Xi att delta i försöken att sätta press på Ryssland i syfte att få slut på kriget. Dagens videosamtal följer ett sju timmar långt möte mellan Vita Husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan och hans kinesiska motpart Yang Jiechi i måndags. Under mötet ska Sullivan varnat Yang Jieche genom att säga att ett kinesiskt stöd till Ryssland kan leda till ”möjliga konsekvenser”.

Stor betydelse 

Stöd från Kina skulle kunna få stor betydelse för Ryssland i invasionen mot Ukraina. Enligt CNN skulle det kunna betyda slutet för den fördel som ukrainska armén fortfarande har i landet samt fungera som en motvikt mot de hårda sanktioner som förelagts rysk ekonomi.  

Kinesisk statsmedia har hitintills undvikit att beskriva invasionen som ett krig, och har istället fokuserat på förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland. De beskyller USA för att vara en del av orsaken till konflikten, enligt Reuters.  

Matpaket till militären 

Delar av det stöd som Ryssland ska ha begärt från Kina handla om matpaket till militären och ytterligare hjälpmedel för att hjälpa Ryssland i de logistiska utmaningar med invasionen som avstannat deras framsteg i Ukraina, enligt CNN.

“USA:s intention med mötet är att klargöra för Kina att de kommer få stå till svars för alla handlingar de utför för att stödja den ryska aggressionen”, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinken på en pressträff på torsdagen. 

Kina förnekar alla planer på att hjälpa Ryssland och kallar det för desinformation. De erkänner Ukrainas suveränitet, men samtidigt menar de att Ryssland har anledning till att se över oroande säkerhetsfrågor länderna emellan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer