130 personer ska ha räddats från bombade teatern

Uppdaterad
Publicerad

130 personer ska hittills ha kunnat räddas från teatern i Mariupol som bombades i onsdags.

Över tusen personer ska vara kvar i skyddsrummet under rasmassorna och hoppet om att hitta fler överlevare kvarstår fortfarande.

Teaterns skyddsrum ska ha stått intakt efter attacken och civila började evakueras under torsdagen. Hittills ska 130 personer ha räddats enligt lokala myndigheter och Ukrainas människorättskommissionär Lyudmyla Denisova.

Det ska fortfarande befinna sig över tusen människor i skyddsrummet och försök att evakuera pågår. Hur många som dödats i bombningen är ännu oklart. Enligt lokala myndigheter fanns runt 1 300 personer som hade sökt skydd i byggnaden när den bombades.

Många har lyckats fly från Mariupol – men fortfarande befinner sig runt 350 000 civila i den belägrade staden och vreden och förtvivlan är stor.

SVT:s reporter Elin Jönsson, som är på plats i Ukraina tillsammans med fotograf Niclas Berglund, har berättat att teatern ligger i en stor park, och att det tyder på att syftet var att träffa teatern – även om det ryska försvarsdepartementet har förnekat attacken helt.

Staden belägrad – 350 000 civila är kvar

Hamnstaden Mariupol, som ligger mellan den annekterade Krimhalvön och det av ryskstödda separatister kontrollerade Donbass, har i veckor beskrivits som omringad av ryska styrkor. Humanitära organisationer har slagit larm om stort mänskligt lidande en akut brist på förnödenheter. De senaste två dagarna har runt 30 000 personer lyckats fly från staden i egna fordon. Detta enligt stadens stadsförvaltning, som samtidigt uppskattar att runt 350 000 civila fortfarande befinner sig i den belägrade staden.

”De fortsätter gömma sig i skyddsrum och källare medan beskjutningen fortsätter”, skriver stadsförvaltningen på Telegram.

Barn begravs i diken

Tidigare har flera försök gjorts att evakuera civila genom humanitära korridorer. Flera gånger har dock evakueringen avbrutits på grund av fortsatta strider.

I ett dike i utkanten av Mariupol ligger döda barn hafsigt begravda i den hårda tjälen, rapporterar TT.

– Det enda jag vill är att det här ska få ett slut, säger Volodymyr Bykovskyj till AP:s reporter på plats.

Bykovskyj lastar av liksäckar från en lastbil, samtidigt som han förbannar dem som ligger bakom kriget.

– Fan ta dem som drog i gång det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.