Ukrainska styrkor och civila uppges befinna sig inne i stålverket i Azovstal i Mariupol i östra Ukraina. Foto: Mariupols stadsförvaltning via AP/TT

Ukraina: Hård beskjutning mot stålverket Azovstal i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

Stålverket Azovstal i Mariupol utsattes för tunga bombattacker på tisdagskvällen. Den strategisk viktiga hamnstaden i östra Ukraina är nu nära att falla, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Det ser inte ljust ut för de ukrainska försvararna, säger han.

Ukrainas presidentrådgivare uppger att stålverket Azovstal i Mariupol utsatts för attacker med djuppenetrerande bomber, rapporterar Reuters.

– Den här typen av bomber ska ha använts i och med att ukrainska försvararna finns inne i källarna och gångarna i stålverket, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Kriget i Ukraina

Enligt en lokal befälhavare har stålverket nästan totalförstörts. Området uppges vara ett av de sista ukrainska fästena i den ryskbelägrade staden Mariupol och utöver ukrainsk militär ska civila ha befunnit sig i byggnaden.

”Vill utropa seger”

Joakim Paasikiv tror att de ryska bombingarna mot området kommer att avgöra Mariupols öde den närmaste tiden.

– Ja, det kan handla om timmar eller veckor, men det ser inte ljust ut för de ukrainska försvararna.

Slaget om Azovstal har pågått sedan ryska trupper belägrade Mariupol. Från rysk sida skulle kontrollen över stålverket innebära en prestigeseger, förklarar Paasikivi.

– Man vill kunna utropa seger i Mariupol genom att ”avnazifiera” staden. Det finns också en militär aspekt då man vill ha en ostörd korridor från Donbas, via Azovsjön, till Krim. Det här är det sista ukrainska fästet i hamnstaden och den aspekten är viktig för ryssarna att få bort, säger han.

Uppgift: Cirka 1000 civila inne i byggnaden

Det ryska försvarsdepartementet har föreslagit ett lokalt eldupphör på onsdagen ifall styrkorna inne i stålverket lägger ned sina vapen, rapporterar ryska nyhetsbyrån RIA.

Enligt uppgifter från lokala myndigheter ska omkring 1000 civila sökt skydd i byggnaden. Runt 120 civila ska ha evakuerats från stålverket under tisdagen, enligt ryska myndigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet