Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paret Zelenskyj möts av hård kritik efter att ha poserat för vogue. Se de omdiskuterade bilderna i klippet. Foto: Annie Leibovitz/Vogue magazine

Bilderna på det ukrainska presidentparet i Vogue väcker debatt

Publicerad

Tidigare i veckan publicerade modemagasinet Vogue ett stort reportage om det ukrainska presidentparet. Volodymyr Zelenskyjs fru, Olena Zelenska, pryder omslaget. Bilderna, som tagits av Annie Leibovitz, väcker starka reaktioner i både traditionella och sociala medier.

Reportaget är lyckat ur ett pr-perspektiv, menar Patrik Westander, vd på pr-byrån Westander. Han säger att syftet med medverkan i modemagasinet är ett sätt att behålla uppmärksamheten från väst och därmed fortsätta att få bistånd.

– Vi håller på att tröttna på att det pågår ett krig och oroar oss mer över räntehöjningar och inflation, så ur ett ukrainskt perspektiv är det viktigt att vi fortsätter vara intresserade, säger Patrik Westander.

Samtidigt kan han förstå kritiken om att reportaget kan uppfattas som tondövt.

– Det finns en kontrast här mellan å ena sidan krigets elände å andra sidan det eleganta modemagasinet. Men jag tycker att debatten som uppstått kring detta faktiskt gynnar Ukraina.

Världsberömda fotografen tog bilderna

De flesta bilderna är tagna i det ödsliga presidentpalatset i Kiev. Och fotografen är den världsberömda Annie Leibovitz, som ligger bakom flera ikoniska kändisporträtt.

– Bilderna handlar ju mindre om mode och mer om krig, det är ett tydligt allvarstyngt budskap. Jag tycker att både bilderna och reportaget hittar rätt i tonträffen.

– Sen är Annie Leibovitz en av världens mest kända porträttfotografer så det skapar ännu mer uppmärksamhet när bilderna är tagna av henne.

Olena Zelenska beskrivs i texten som en modersgestalt för hela nationen. På en bild poserar hon framför ett flygplan som förstördes i en missilattack i början av kriget. I Aftonbladet skriver Tone Schunnesson att bilden får det att se ut ”som om våld och död är en estetik” och menar att Vogue håller på med en ”girlbossifiering av kriget”.

Och i Dagens Nyheter skriver Saga Cavallin bland annat att coverstoryn är ”fetischistisk” och att Vogues estetisering går till överdrift.

Patrik Westander tycker däremot att man genom att porträttera Olena Zelenska som en stark kvinna, fru och mamma når en ny målgrupp.

– Man hittar alltså ytterligare ett sätt att nå ut med samma budskap som man redan gjort med Volodomyr Zelenskyj, säger Patrik Westander.

I en intervju med BBC försvarar Olena Zelenska sin medverkan i Vogue. Hon säger att hon använder varje möjlighet hon får till att prata om Ukraina.

– Det är arbete och jag måste göra det arbetet, det är min plikt, säger hon till BBC.

I klippet ser du de omdiskuterade bilderna och hör pr-experten Patrik Westander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.