Akademiledamoten Per Wästberg lämnar Svenska akademiens ordinarie torsdagsmöte i Börshuset i Gamla Stan på torsdagen Foto: TT

Per Wästberg: Nya ledamöter klara – men de har ännu inte tackat ja

Publicerad

Svenska Akademien har enats om två nya ledamöter – men de potentiella ledamöterna har ännu inte tackat ja. Det uppger ledamoten Per Wästberg för Kulturnyheterna under fredagen.

Under torsdagskvällen rådde stor oklarhet kring vad som egentligen hade beslutats under Svenska Akademiens sammankomst. Ledamoten Per Wästberg uppgav att man kommit överens om två ledamöter, medan tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson sa att inga inval var klara.

Under fredagsförmiddagen förklarar Per Wästberg förvirringen för Kulturnyheterna. Akademien har kommit överens om två namn, men ingen av de två har ännu tackat ja och därför är det för tidigt att boka in ett möte med kungen för godkännande.

”Inte konstigt. Två valdes in. Den ena är på utlandsresa och kunde ej kontaktas. Den andra ville ha betänketid till måndag. Båda var tagna på sängen. När de förhoppningsvis sagt ja – på måndag sannolikt – får kungen godkänna. Sedan blir det pressmeddelande”, skriver Per Wästberg i ett meddelande till Kulturnyheterna.

Fortsatt förvirring

Svenska Akademiens bekräftar att inga nya inval kommer att ske under fredagen:

”Ingenting är klart ännu”, skriver ständige sekreteraren Anders Olsson i ett mejl till Kulturnyheterna.

Under fredagskvällen kom ett nytt uttalande från Per Wästberg, där han ber om ursäkt för sina tidigare uttalanden i en skriftlig kommentar till TT:

”Det är riktigt som Anders Olsson säger att några inval inte har gjorts. Jag ber om ursäkt till den eller de kandidater som möjligen har tillfrågats om de skulle godta ett inval”, säger han och tillägger att Anders Olsson är den som är talesperson när det gäller inval i Akademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet