Peter Englund Foto: Anders Wiklund/TT

Peter Englund: Skamligt att tysta vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Peter Englund anser att hela den nya advokatutredningen om sekretessbrott i Svenska Akademien bör offentliggöras, och vill att de nya vittnesmålen kommer upp i ljuset.
– Jag hoppas och tror att Akademien offentliggör utredningen, säger han i ett uttalande till Svenska Dagbladet.

Den före detta ständige sekreteraren Peter Englund anser att ett offentliggörande av advokatutredningen skulle gå i linje med den ”ökade öppenhet som ständige sekreteraren Anders Olsson och andra ledamöter förespråkat”, säger han till Svenska dagbladet.

Peter Englund är själv en av dem som vittnat i utredningen, bland annat om att han fått indikationer på att någon hade läckt uppgifter om att Patrick Modiano skulle få Nobelpriset i litteratur, skriver Svenska dagbladet.

Efter Englunds uttalande skriver Anders Olsson till tidningen att utredningen kommer att offentliggöras under tisdagen. Peter Englund anser att det är viktigt att vittnesmålen i utredningen kommer fram.

– För övrigt tycker jag att försök att påverka vittnen och till och med tysta dem är skamligt.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med Peter Englund, som inte vill uttala sig vidare: ”Det får räcka med det jag sagt i SvD”, skriver han.

Kulturnyheterna söker Anders Olsson, Akademiens ständige sekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer