Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var 2013 som Petra Mede var ESC-programledare för första gången, och det var också då hon var som mest nervös. Hör henne och Malin Åkerman berätta om sina bästa Eurovision-minnen i klippet. Foto: SVT

Petra Mede om största Eurovision-minnet: ”Då var jag nervös”

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången i ordningen kommer Petra Mede ställa sig framför 160 miljoner tittare och programleda Eurovision song contest. I Morgonstudion berättar hon sina bästa minnen – och varför det var självklart att tacka ja.

2013, 2016 och nu 2024. Petra Mede har blivit veteran i Eurovision-sammanhang. Hon har programlett galan ensam och tillsammans med Måns Zelmerlöw. Denna gång blir det med skådespelaren Malin Åkerman vid sin sida.

– Det är det bästa giget man kan få, säger Petra Mede i SVT:s Morgonstudion.

Eurovision song contest 2024

För Malin Åkerman blir det första gången.

– Det är pirrigt, overkligt och fantastiskt roligt. Vilken ära att få vara med, säger hon till SVT.

Politiska protester inför galan

1005 svenska artister har i ett gemensamt upprop krävt att Israel utesluts ur årets tävling, med anledning av det civila lidandet i Gaza under det pågående kriget mellan Israel och Hamas.

Hur förbereder sig duon för eventuella protester i samband med tävlingen?

– Det är inte alls mitt område, utan det är EBU och SVT som har det i sin hand. Jag och Malin får följa de påbud som kommer, säger Petra Mede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet