Väggen med den stora reliefen väger 250 ton. I veckan flyttas den. Foto: Lise Åserud /TT

Picasso räddas undan omstridd rivning i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade rivningen av byggnaden Y-blokka som skadades i terrordådet 2011 har mötts av starka protester. Nu kommer den unika konsten att räddas och flyttas till annan plats i det nya regeringskvarteret i Oslo, rapporterar NRK.

1969 uppfördes Y-blokka i den norska huvudstadens regeringskvarter. Den ljusgrå byggnaden av arkitekten Erling Viksjö fick originalkonstverk av Pablo Picasso direkt i betongen, sandblästrade reliefer utförda i samarbete med den norske konstnären Carl Nesjar.

Vid Anders Behring Breiviks bombdåd 2011 fick Y-blokka så allvarliga skador att den inte betraktas som säker och ska rivas. Protesterna mot att låta rivningskulan sänka betongrelieferna ”Fiskarna” och ”Måsen” har strömmat in från såväl norska arkitekter som picassomuseer och -ättlingar.

Efter sex år av inflammerad debatt och rättsliga prövningar står rivningsbeslutet kvar. Och betongrelieferna kommer även de att få stå kvar, dock på annan plats och utan byggnaden Y-blokka.

Väggpartierna har sågats loss, och försetts med skyddande stålställningar för att klara flytten, skriver NRK. På måndagen ställde flyttmanskapet upp med kraftiga kranar och domkraftar – och ett fordon som specialbyggts för att kunna bära den tunga betongväggen.

Reliefen ”Fiskarna” som sitter på byggnadens entréfasad väger inklusive stålburen 250 ton. ”Måsen” som sitter på en vägg inne i foajén väger 60 ton. Flytten till en första tillfälllig lagringsplats ska genomföras under veckan.

Verken kommer senare att byggas in i det nya regeringskvarteret på samma plats – både helt nya byggnader och gamla renoverade – med planerad byggstart 2021 och färdigställande från 2025 till 2029.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer