Pink Floyd drog in sex miljoner till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Pink Floyds välgörenhetssingel ”Hey Hey Rise Up” har hittills dragit in cirka 500 000 pund, eller motsvarande drygt sex miljoner kronor, till krigets offer i Ukraina, uppger NME.

Låten är baserad på en ukrainsk foksång som fick särskild uppmärksamhet när sångaren Andrij Chlyvnjuk från det ukrainska bandet Boombox lade upp en video på Instagram där han iklädd uniform sjunger låten a cappella. Han gav sedan Pink Floyd tillåtelse att använda hans sångspår till ”Hey Hey Rise Up” som släpptes i april.

Av intäkterna från låten kommer 450 000 pund från försäljning och strömning av låten, resterande 50 000 har skänkts av bandmedlemmarna David Gilmour och Nick Mason. Pengarna ska fördelas mellan fem olika hjälporganisationer i Ukraina.

Olika politiska uppfattningar

David Gilmour, som har familj i Ukraina, stoppade Pink Floyds musik från att spelas i Ryssland och Belarus strax efter Rysslands invasion av Ukraina.

Gilmours forna bandkamrat och en av Pink Floyds grundare, Roger Waters, har en annan inställning till det pågående kriget. Han har tidigare i år kritiserats för vad som anses vara Putinvänliga uttalanden. Något som ledde till att flera planerade konserter i Polen ställdes in.

Waters lämnade bandet 1985 och de två legendarerna har både innan och efter haft svårt att dra jämnt. En återförening verkar nu, om möjligt, längre bort än någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.