Pjäs om flyktingars erfarenheter turnerar fram till valet

Publicerad

I Mexiko: Mammor som förlorat sina barn när de skickats iväg i hopp om ett bättre liv. I Sverige: barn som tappat all kontakt med sina föräldrar efter att lyckats ta sig hit. De två scenerna knyts ihop i Konstgruppen Fuls nya föreställning Mödrars manifest som spelas runtom i landet fram till valet.

Mödrars manifest är en fortsättning på den antinationella kabarén Europa Europa som Konstgruppen Ful satte upp i samarbete med popbandet The Knife inför valet 2014 och som kritiserade kontinentens migrationspolitik.

Kabarén togs ut på turné runtom i världen och i Mexiko träffade ensemblen det feministiska, gränskritiska bandet Quiquiriquí Coyotas och konstnären Paulina Lasa som de gör Mödrar Manifest tillsammans med.

– Hit till Sverige kommer ungdomar från Iran och Afghanistan men deras mammor är kvar och de kan inte kommunicera med dem. I Mexiko försöker barnen ta sig till USA. Det är ett manifest som uttrycker och humaniserar flyktingars erfarenheter. Flyktingar som inte är omgivna av sin familj och som kommer till platser där de inte är välkomna, säger Cristina Juárez Garcia från Quiquiriquí Coyotas.

En sorgeritual

– Det finns otroligt mycket smärta som osynliggörs, speciellt i Sverige bland ensamkommande unga som det pratas otroligt mycket om men den riktiga smärtan finns ju hos dem, säger regissören Nasim Aghili.

Mödrars Manifest beskrivs som en sorgeritual där publiken är mer deltagare än åskådare.

– Det är många som känner stor frustration över det som händer i den här rasistiska tiden men inte vet vad de ska göra. Och då kan vi samlas här och börja med att i alla fall hålla varandra i händerna.

Mödrars manifest turnerar landet runt augusti ut och besöker utöver Göteborg, Uppsala, Malmö, Umeå och Växjö också Berlin och Köpenhamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.