Foto: Peter Myr Hamrin/TT

Planerna att bygga ut Göteborgsoperan skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsnämnden i Göteborg har beslutat att skrota planarbetet för att bygga ut Göteborgsoperan.

– Regionen har inte pengar för att genomföra planerna, säger stadsbyggnadsdirektör Henrik Kant till Göteborgs-Posten.

2011 beslutade kommunfullmäktige att ge byggnadsnämnden i uppdrag att ta fram en ny detaljplan som skulle möjliggöra en utbyggnad av Göteborgsoperan. Det handlade bland annat om en ny scen med plats för upp emot 500 personer. Förslaget har varit ute på samråd och granskning och tanken var att kommunfullmäktige under hösten skulle ta beslut om detaljplanen.

Men nu kastas allt i papperskorgen. Sammantaget har arbetet hittills åtminstone kostat omkring tio miljoner kronor. Bland Göteborgspolitikerna råder det samstämmighet om att det är klokt att avbryta planerna. Särskilt med tanke på regionen står inför svåra ekonomiska problem och stora utmaningar inom sjukvården.

– Beslutet från byggnadsnämden är jag inte besviken på för det egentligen bara en konsekvens. Men sen är jag besviken på att det här projektet inte blev av, säger Göteborgsoperans programchef Mats Andersson.

Han menar att huset är för trångt för den nuvarande verksamheten.

– Det här huset är 25 år och det byggdes på ett byggprogram som skrevs 1985. Idag bedriver vi en annan verksamhet. Vi är trångbodda och vi har vissa arbetsmijlöproblem för de konstnärliga grupperna, säger han.

Hur kommer ni gå vidare nu?

– Vi måste börja titta på de lokaler vi har och hur de kan utnyttjas på ett bättre sätt. Men det är ett arbete som precis startat, säger Mats Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.