Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT: s programchef Michael Kucera om hur de tänkte kring valet av de nya ersättarna i klippet. Foto: TT

PM Nilsson, Tove Lifvendahl och Henrik Jönsson nya programledare i ”Teodorescu & Suhonen”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir PM Nilsson, Tove Lifvendahl, och Henrik Jönsson som ersätter Alice Teodorescu Måwe som programledare för SVT-programmet som tidigare hette ”Teodorescu & Suhonen”.

Det var i fredags som beskedet kom att opinionsbildaren Alice Teodorescu Måwe kandiderar till Europaparlamentet för Kristdemokraterna – och därför inte fick fortsätta leda debattprogrammet.

Nu står det klart att det blir tre nya programledare som kommer att ersätta Teodorescu Måwe: PM Nilsson, Tove Lifvendahl, och Henrik Jönsson.

– Vi landade i att det vore roligt att pröva tre olika programledare till de tre återstående programmen, säger Michael Kucera, programchef på SVT.

Kontroversiellt namn

Henrik Jönsson är entreprenör och youtuber och kallar sig själv libertarian. Sedan 2016 har han deltagit i samhällsdebatten i frågor som bedrägerier, sjukskatten och hur ny teknik påverkar val och medier.

Hur tänker ni kring valet av Henrik Jönsson, som av många uppfattas som kontroversiell?

– Vi vet att Henrik Jönsson har ett högt konfrontativt tonläge. Men vi tycker att en sådan person ska få höras i SVT även om han exempelvis är väldigt kritisk mot public service, säger Michael Kucera.

”Väldigt tacksam”

Det var med kort varsel som de behövde hitta de nya ersättarna. Michael Kucera säger till Kulturnyheterna att har är väldigt tacksam för att de tre debattörerna ville ställa upp, samt att det finns flera som vill utforska själva poängen med programmet: ett tufft politiskt samtal där man ändå lyssnar på varandra.

– Jag är jätteglad att vi kunde lösa det här på ett så pass bra och roligt sätt.

Tidigare statssekreterare åt Ulf Kristersson

Tove Lifvendahl är politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet och författare. Bland annat har hon skrivit boken “Vem kastar första stenen? Om stenkastning och utlänningar på Rosengård”.

PM Nilsson är journalist och vd för Timbro. Han har tidigare varit chef för ledarredaktionen på Expressen och senare politisk redaktör på Dagens Industri. I slutet av 2022 var han en under en kort tid statssekreterare åt statsminister Ulf Kristersson, men lämnade tjänsten efter den så kallade ålfiskeskandalen.

Se de tidigare programmen av ”Teodorescu & Suhonen” här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.