Pocketböcker kan bli dyrare när nya priskategorier förs in. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pocketböcker blir dyrare – kritiseras av bokhandlare

Uppdaterad
Publicerad

Bokförlaget Norstedts planerar att införa två nya prisgrupper för pocketböcker, något som kan komma att innebära högre pris för konsumenten. Nu befarar många bokhandlare att det kommer att trissa upp priserna på pocketböcker och minska försäljningen, rapporterar Svensk bokhandel.

Kategorierna ska döpas till L och M och kommer för bokhandeln att kosta 41 respektive 44 kronor per bok.

– Tror man inte att försäljningen går ner när man höjer priserna är man fel ute. Det är väldigt kortsiktigt, säger Torbjörn Elbe, försäljningschef på Pocketshop, till Svensk bokhandel.

Försäljningen av pocketböcker minskade med 6,7 procent under 2019 jämfört med 2018. Samtliga bokhandlare som tidningen pratat med är skeptiska mot de nya priskategorierna, som främst kommer att gälla överblivna böcker från ett års utgivning, den så kallade backlisten. Enligt Norstedts försäljningschef behöver man höja priserna för att kunna ha kvar äldre titlar i lager.

Bokhandlarna säger att de nu kommer att överväga att bojkotta kategorierna L och M, när de väl införs.

Till Kulturnyheterna förtydligar Norstedts att det i nuläget handlar om tre titlar som kommer inkluderas i de nya kategorierna: Min kamp 1 av Knausgård, Flickan från ingenstans av Justin Cronin och Underbara dagar framför oss av Henrik Berggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.