Ur Netflix dokumentärserie The devil next door. Foto: Netflix

Polens premiärminister rasar mot Netflix

Publicerad

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki vill att Netflix gör ändringar i dokumentärserien The devil next door. Skälet är att dokumentären visar en karta över koncentrationsläger inom Polens nutida landgräns.

Mateusz Morawiecki menar att kartan som används i dokumentären The devil next door gör gällande att Polen var en självständig nation vid tiden och att det därför kan uppfattas som att Polen delar ansvaret för nazisternas illdåd.

”Då mitt land inte ens existerade som självständig stat vid den här tiden, och att miljoner av polacker mördades på dessa platser, ägnar sig The devil next door åt inget annat än att skriva om historien”, skriver Mateusz Morawiecki i ett meddelande till Netflix vd Reed Hastings.

I Polen är många än i dag ovilliga att erkänna att tusentals polska medborgare deltog i Förintelsen, samtidigt som många polacker också riskerade sina liv för att hjälpa judar.

Dokumentären The devil next door skildrar historien om John Demjanjuk som av en tysk domstol 2011 dömdes skyldig till att ha varit lägervakt vid flera koncentrationsläger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.