Polisen lägger ner Bukowskis polisanmälan eftersom det saknas bevis som tyder på att de som sålt bluffverken velat lura köparna. Foto: TT/SVT

Polisen lägger ner Bukowskis anmälan om bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kulturnyheternas avslöjande om bluffkonst av påhittade konstnärer som sålts på flera ansedda auktionshus har Bukowskis polisanmält händelsen. Men polisen menar att de inte kan gå vidare med ärendet på grund av bristande information.

– Jag har lagt ner ärendet. Det saknas bevis för att säljarna har haft som uppsåt att lura köparna, säger förundersökningsledaren Linus Karlsson.

I Kulturnyheternas granskning framkommer att flera ansedda auktionshus i Sverige, däribland Bukowskis, sålt verk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko – konstnärer som inte tycks existera i verkligheten. Det finns visserligen en konstnär vid namn Tom Moore, men han bor i Australien och har ingenting att göra med den konst som säljs på auktionssidorna.

Bukowskis har reagerat med att polisanmäla händelsen, och i deras anmälan framkommer att auktionshuset under perioden 2009 – 2018 sålt 49 stycken Tom Moore och 47 stycken Alexander Vasilenko till ett värde av 207 675 SEK. Prisspannet har legat mellan 300 – 7500 SEK.

Nerlagd polisanmälan

Polisen på bedrägeriavdelningen i region Stockholm har lagt ner Bukowskis ärende, eftersom det saknas bevis för att de som sålt bluffverken på Bukowskis velat lura köparna. Att sälja falsk konst är endast brottsligt om den som säljer konsten vet om att den är förfalskad, och hittills saknas tillräcklig information för polisen att gå vidare.

– I dagsläget bedömer jag att jag inte kan gå vidare. Det kanske finns information som skulle kunna påvisa ett uppsåt, men den har jag inte, säger förundersökningsledaren Linus Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer