Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen. Foto: TT

Polisen om 50-regeln: Inga indikationer på att den ska ändras

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen hoppas komma med uppdaterade besked om förbudet mot större folksamlingar inom några veckor. Men än så länge har polisen inte hört någonting.

– Den frågan har inte ens dykt upp, säger Per Engström som är nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen.

Kulturbranschen väntar på besked om evenemang med publik på över 50 personer kommer kunna genomföras i höst. Inrikesminister Mikael Damberg (S) och kulturminister Amanda Lind (MP) har flaggat för att det är på gång.

”Vi förstår att branscherna behöver tydliga besked. Vår ambition är att inom några veckor kunna meddela hur regeringen ser att frågan om förbud mot större folksamlingar kommer att hanteras under hösten”, hälsade Mikael Damberg genom sin pressekreterare till Kulturnyheterna under torsdagen.

Polisen: ”Finns ingenting i horisonten”

Men än så länge har polisen inte fått några signaler om några nya regler.

– Vi har inte fått någon indikation på att det kommer att ändras. Det finns ingenting i horisonten, den frågan har inte ens dykt upp, säger Per Engström, nationell kommenderingschef för polisens hantering av coronakrisen.

Per Engström betonar att det inte är polisen som bestämmer vilka restriktioner som gäller. Men han tror att det kommer att dröja innan taket på 50 personer vid kultur och idrottsevenemang höjs.

– Det beror väl på hur väl det fungerar nu när folk börjar jobba och gå i skolan. I slutet på september borde vi kanske kunna se vart vi är på väg.

”Hamnar i en konstig värld”

Han har förståelse för att allmänheten har svårt att förstå logiken bakom dagens restriktioner.

– Vår ordningslag är inte anpassad till en pandemi, det är alla överens om. Vi hamnar i en konstig värld, säger Per Engström.

Samtidigt ser han en poäng i att inte ändra på publikrestriktionerna, upp eller ner, i för snabb takt.

– Den svenska strategin bygger på att vi inte ska vara lika ryckiga som våra grannländer. Då sprider sig en misstro mot beslutsfattare, det kan vi se i andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.