Polisen överklagar festivalräkning i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Poliser och arrangörer är osams över hela landet. Nu vill Västra Götalands-polisen ha betalt för sitt jobb under Kulturkalaset i Göteborg. Fel, menar kammarrätten. Rätt, säger polisen.

Förra veckan rapporterade Kulturnyheterna om dansfesten Majestiq 12 som ställdes in i Norrköping, på grund av att polisen krävde drygt 700.000 kronor för övervakningen. Det var bara en i raden av polisnotor som skapar bråk.

Kräver 1,4 miljoner

Polisnotor för evenemang

Nu vill polisen i Västra Götaland ha betalt för sitt jobb under stadsfestivalen Kulturkalaset i Göteborg år 2010. Notan ligger på 1,4 miljoner kronor – en utgift som arrangörerna hade hoppats på att slippa.

Det årliga Kulturkalaset arrangeras av Göteborg & Co, som drivs av tre bolag med kommunala ägare. Enligt polisen finns det sådana vinstintressen att det motiverar en räkning från dem. Men Kammarrätten anser det motsatta.

Vill ha ”vägledande dom”

Nu drar polisen ärendet inför Högsta förvaltningsrätten.

– Det är viktigt att vi får en vägledande dom, säger Hans-Olof Sandén, polisens stabchef i Västra Götaland, till TT.

En komplikation i Västra Götaland när man ska bedöma om någon är betalningsskyldig är att Jönköpings kammarrätt tidigare har gett klartecken för polisnota till en matfestival i Skövde, medan det blev nej från Göteborgs kammarrätt angående kalaset i Göteborg.

TT/Kulturnyheterna

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisnotor för evenemang

Mer i ämnet