Ett meddelande om att sajten är nedstängd efter en polisinsats möter besökare på piratsajten Dreamfilm. Foto: Dreamfilm.se

Dreamfilm har släckts ner

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mer välkända piratsajter har stängt verksamheten på polisens begäran.

När fildelningssajten Pirate Bay återuppstod i förra veckan varnade Per Strömbäck, sakkunnig i digitala näringsfrågor hos Film & TV-branschens samarbetskommitté, för att det stora hotet mot film- och tv-branchen främst utgörs av streamingtjänster.

Nu har en av dessa sajter meddelat att de stänger för gott.

”Efter att en administratör häktats och förhörts har det gemensamt beslutats att dreamfilm.se ska stängas ned för gott”, skriver de på sajten.

Agerade på polisens order

Enligt meddelandet fick administratören ett ultimatum av polisen, ”att stänga sidan och bli fri, eller att hålla sidan online och häktas igen”.

De meddelar dock att delar av de som varit ansvariga för sajten valt att fortsätta med en ny, likadan sajt.

”Förresten, om ni är filmsugna, så har den delen av crewet som valt att inte avgå klonat sidan för att fortsätta fortsätta på egen hand”.

Svårt att stoppa sajterna

Att driva den här typen av tjänster utan licens från rättighetsinnehavare är illegalt. Det är dock svårt att stoppa sajterna när de byter adresser. Pirate Bay gjorde ett liknande tilltag när deras hemsida stängdes ned, och öppnade då ”oldpiratebay”. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.