Att Ebba Busch har valt en klassiker som boktips är nog ingen slump, tror Ekots inrikeskommentator Fredrik Furtenbach. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Vad säger partiledarnas favoritböcker om dem?

Uppdaterad
Publicerad

Varsin skönlitterär- och facklitterär bok tipsade partiledarna om på Bokmässan. Vid en närmare titt matchar deras val med deras politiska frågor.

– Det är ganska enkla böcker och det hade jag väntat mig också. Svenska partiledare brukar vara ganska noga att inte vara kultursnobbar. Särskilt om man är till exempel socialdemokrat, centerpartist, sverigedemokrat eller kristdemokrat, säger Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot.

Boktipsen från partiledarna, och inrikesminister Mikael Damberg som hoppade in för Stefan Löfven, bjöd bland annat på ”climate fiction” från Per Bolund (MP) i form av Binas historia av Maja Lunde. Nyamko Sabuni (L) tipsade om Tara Westovers, Allt jag fått lära mig, som är självbiografisk historia om hur hon tar sig ur religiöst förtryck och frigör sig genom utbildning. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt lyfte fram arbetarklassens resa till ekonomisk trygghet som bland annat skildras i Ålevangeliet av Patrik Svensson.

– Det är påfallande svenska titlar. Men det är också roligt, tycker jag. De är förberedda på det här och då får de välja böcker som de kanske vill manifestera något med, eller som de faktiskt läser, säger Åsa Linderborg, skribent på Aftonbladet.

Böcker som matchar politiken

Miljöpartisten Per Bolunds skönlitterära val, som handlar om de utrotningshotade bina och hotet mot mänskligheten som det innebär, är nog ingen slump, menar Fredrik Furtenbach.

– Jag tror att en del av dem har tänkt att man ska säga något om politik med det man har valt. Till exempel Ebba Busch som valde Kallocain av Karin Boye. Kristdemokraterna vill ha en kulturkanon, det vill säga att man ska läsa svenska klassiker, säger Fredrik Furtenbach och fortsätter:

– Och det är väl ingen tillfällighet heller att Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson har valt böcker som handlar om kriminalitet. Det är den politiska frågan de driver hårdast just nu, säger Fredrik Furtenbach.

Kriminalromanerna är de böcker som säljer mest i Sverige. Men av de sju partiledarna var det bara en deckare som nämndes. Annie Lööfs val, Ärren vi bär av Caroline Engvall, tyckte Åsa Linderborg stack ut.

– Det var så befriande att se det tycker jag. Det var inget pretentiöst i det. För Annie Lööf är nog en ganska trött småbarnsmamma. Och hon har litteratur som förströelse och det är också en av litteraturens viktigaste uppgifter, säger Åsa Linderborg och fortsätter:

– Litteraturens uppgift är att man ska öva sina egna sanningar och lära sig tänka kritiskt, att inte bara få sina egna uppfattningar bekräftade, det tycker jag är det viktigaste. Om det faktiskt är sant att de läser så mycket som de påstår så ger det ger hopp om både litteraturen och politiken, säger Åsa Linderborg.

Partiledarnas boktips

Jimmie Åkesson (SD)

Skönlitterär favorit: Stad-serien av Per Anders Fogelström.

Facklitterär favorit: Gangstervåld – den nya brottsligheten av Fredrik Kärrholm.

Ulf Kristersson (M)

Skönlitterär favorit: Jag ritar en dörr på väggen med fingret av Gui Minhai.

Facklitterär favorit: Familjen av Johanna Bäckström Lerneby.

Annie Lööf (C)

Skönlitterär favorit: Ärren vi bär, Caroline Engvall.

Facklitterär favorit: Ett jävla solsken av Fatima Bremmer.

Ebba Busch (KD)

Skönlitterär favorit: Kallocain av Karin Boye.

Facklitterär favorit: Hjärnstark av Anders Hansen.

Nyamko Sabuni (L)

Skönlitterär favorit: Allt jag fått lära mig av Tara Westover.

Facklitterär favorit: Homo Deus, Yuval Noah Harari.

Jonas Sjöstedt (V)

Skönlitterär favorit: Bränn alla mina brev av Alex Schulman.

Facklitterär favorit: Ålevangeliet av Patrik Svensson.

Per Bolund (MP)

Skönlitterär favorit: Binas historia, Maja Lunde.

Facklitterär favorit: Svälten av Magnus Västerbro.

Mikael Damberg (S)

Skönlitterär favorit: En gentleman i Moskva av Amor Towles

Facklitterär favorit: Kirke av Madeline Miller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.