Holländska konstnären Dani Ploeger.

Polsk konstchef lade till antiabort-budskap i konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för den anrika polska konsthallen Ujazdowski Castle har hamnat i blåsväder efter att ha gjort om ett konstverk som försvarade rätten till abort – till att istället kritisera abort. Tilltaget väcker debatt i Polen, där den politiska striden om rätten till abort rasar på nytt.

– Han har tagit vårt verk för att skapa en politisk propagandavideo, säger den holländska konstnären Dani Ploeger.

Under coronapandemin passade den polska regeringen på att lägga fram ett lagförslag, som skulle göra de polska abortlagarna mer restriktiva. Efter stark kritik lades förslaget tillfälligt på hyllan, men protesterna hann sprida sig till konstvärlden.

Genom att hänga upp en skylt med den polska proteströrelsens slagord: “kvinnors helvete” framför den anrika konsthallen Ujazdowski Castle, ville den internationella gruppen konstnärer visa stöd till dem som på grund av pandemin inte kunnat protestera på gator och torg mot en ny restriktiv abortlag.

– Det var ett sätt att visa solidaritet säger konstnären Dani Ploeger. 

Gjorde om verket

Chefen för konsthallen, Piotr Bernatowicz, reagerade på tilltaget med en egen omtolkning av verket. Bernatowicz ändrade budskapet till ”Abort = kvinnors helvete”, och inkluderade information om antalet aborterade foster i Polen. Verket laddades sedan upp på nätet på nytt.

“Enligt polsk lag har jag utövat min rätt att citera, eller göra en pastisch av ett existerande verk”, skriver Piotr Bernatowicz i ett mail till kulturnyheterna 

Han, ser sin video som en “kreativ dialog” med konstnärerna och påpekar att de aldrig frågade om lov för att hänga upp baneret från början: 

”Som en medborgare och en tänkande person, ser jag abort som att döda oskyldiga, ofödda barn.” 

Omstridd konstchef

Piotr Benatowizc,  är en kontroversiell figur i polskt kulturliv. Han tillsattes av kulturministern, på ett sjuårskontrakt, istället för med en öppen ansökningsprocess. Kritiker inom konstvärlden, ser honom som en förlängd arm av en regering som vill styra polsk kultur i en mer patriotisk, nationalistisk riktning.

Konstnären Dani Ploeger köper inte förklaringen att det skulle handla om en konstnärlig dialog, utan ser agerandet som propaganda och potentiellt upphovsrättsbrott.  

– Om en annan konstnär tagit vårt verk och gjort något sånt hade jag tyckt att personen vore ett arsle, men att det varit okej. Nu är det en chef för en offentligt finansierad institution. Det här handlar om makt och hur man som chef för en konstinstitution interagerar med sina residenskonstnärer och konstvärlden i stort.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.