Regissören Paweł Pawlikowski. Foto: TT

Polska filmskapare i protest mot filmfestival – kräver konstnärlig frihet

Publicerad

Framstående regissörer, däribland Oscarsvinnande Paweł Pawlikowski, har i Polen gått ut i en skarp protest mot landets filmfestival, och kräver att festivalen frånkopplas landets kulturdepartement. Det efter att en politiskt laddad film under onsdagen hastigt stoppades från att gå upp på festivalen.

Den polska filmfestivalen i Gdynia ses som landets främsta filmfestival. Det polska förbundet för filmskapare och regissörer riktar nu skarp kritik mot festivalen och kräver fullständig konstnärlig frihet, och att festivalen blir självständig från landets kulturdepartement, skriver nyhetsbyrån AP.

Några av de som anslutit sig till protesten är regissörer som Oscarsvinnande Paweł Pawlikowski, Agnieszka Holland och Malgorzata Szumowska, och de kräver bland annat att festivalen ska ha en självständig konstnärlig ledare och att urvalet av filmer ska göras av en oberoende grupp.

Protesten är en reaktion på att filmen Solid Golds deltagande stoppades från festivalen. Filmen handlar om Amber Gold-affären – ett intrikat pyramidspel som sedermera resulterade i Polens största finansiella skandaler efter att det uppdagats 2012. Filmen togs ur tävlan av dess producenter, däribland den regeringskontrollerade tv-kanalen TVP, efter att regissören, Jacek Bromski, vägrat göra ändringar i filmen efter den var klar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer