”Porrbranschen är en metafor för vår samtid”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya långfilmen Pleasure handlar om en ung svensk kvinna som åker till Los Angeles för att slå igenom som porrfilmsstjärna.

– Filmen handlar om porr, men för mig är porrbranschen en metafor för vår samtid, säger regissören Ninja Thyberg.

Ninja Thyberg har ägnat många år åt att sätta sig in i porrfilmsindustrin och hade från början tänkt använda vanliga skådespelare till filmen. Men under arbetets gång märkte hon att de som gjorde karaktärerna bäst var de som själva arbetar i branschen. 

- När jag undrade “vad händer i en sån här situation” hjälpte de mig att fylla i. Just förhållningssättet till nakenhet, att stå och dricka kaffe, berätta om att hitta en parkeringsplats och samtidigt få upp ståndet liksom... 

Rollerna spelas som sagt mestadels av personer från porrfilmsindustrin. Undantaget är huvudrollsinnehavaren Sofia Kappel, som debuterar med rollen i Pleasure.

Bygger vidare på omstridd kortfilm

Ninja Thyberg gjorde 2013 en kortfilm med samma namn och vid visningen av den i Cannes lämnade flera salongen. Den nya filmen bygger vidare på kortfilmen och för Ninja Thyberg handlar det om att behandla frågor kring makt, kön och sexualitet. 

– Hela poängen med filmen är att visa det kvinnliga perspektivet, säger hon.  

Pleasure har världspremiär på Sundance-festivalen och svensk biopremiär är den 26 mars.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.