Tibor Navracsics, som kandiderar till posten som ny kulturkommissionär i EU. Foto: TT

Posten som kulturkommissionär – en ”bestraffning”

Uppdaterad
Publicerad

Att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker låter Tibor Navracsics ta hand om kulturfrågorna ses som en bestraffning av Ungern, menar GP:s kulturchef Gabriel Byström.

Gabriel Byström, kulturchef på Göteborgs-Posten, kom tidigare i höstas ut med boken ”Tystnadens triumf” där han skildrar utvecklingen i Ungern under det konservativa partiet Fidesz med premiärminister Viktor Orbáns tid vid makten. Och Byström menar att Jean-Claude Junckers val att låta Tibor Navracsics kandidera till posten som kulturkommissionär ska ses som en bestraffning av Ungern från EU:s sida.

– Det som har kommit fram i kommentarerna efter att Juncker bestämde att Tibor Navracsics skulle bli kulturkommissionär är att det var ett sätt att markera EU:s motvilja mot Ungern genom att ge dem den minst prestigefulla posten, säger han.

EU:s kulturkommissionär

Värderar kulturen lågt

Men att då använda sig av den här kommissionsposten som en bestraffning säger samtidigt en hel del om hur EU ser på kulturområdet, menar Gabriel Byström:

– Det visar dessvärre att man inte ser på kulturen som en grundläggande del av demokratin. Det är också tydligt när man läser uppdragsbrevet från Juncker till Navracsics där han betonar kulturens roll för tillväxt.

Ungern är ju medlem av EU. Spelar det då någon roll vilken post de får i kommissionen?

– Det beror på vad man tror att en kommissionär på den här posten kan åstadkomma, säger Byström och tillägger att EU:s kulturbudget visserligen inte är så stor men:

– Man måste fundera på symbolvärdet här.

Förändrat Ungern

Varför valde Viktor Orbán Tibor Navracsics till landets EU-kommissionärskandidat?

– Tibor Navracsics har haft höga poster inom regeringen och Orbán hoppades förstås på att det skulle innebära en framträdande post inom kommissionen. Navracsics hör inte heller till de mer kontroversiella Fideszpolitikerna, men han representerar samtidigt ett Fidesz som förändrat Ungern i grunden, bland anant genom att förändra public service och sparka mängder journalister och tillsätta ett mäktigt medieråd med Fidesztrogna politiker.

Svarat på kritiken

Tibor Navracsics har själv kommenterat kritiken som stundtals riktats mot Ungern så här:

”Under det senaste kvartsseklet har de (västeuropeiska länder, red. anm.) redan kallat Bulgarien, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien och till och med oss ungrare, för odemokratiska eftersom väljare har röstat fram politiker med idéer som inte gillas av väst”, skrev Navracsics i en artikel i brittiska The Independent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU:s kulturkommissionär

Mer i ämnet