Kim Ki-choon dömdes till fängelse Foto: Ahn Young-joon/ TT

Högt uppsatta politiker och tjänstemän döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Flera före detta politiker och tjänstemän dömdes igår till fängelsestraff i Sydkorea. Orsaken är bland annat att de sammanställt en svart lista med tusentals namn på kulturarbetare som varit kritiska till den nu avsatta presidenten Park Geun-Hye och hennes regering.

Personerna på svarta listan nekades statliga bidrag och övervakades av regeringen, och bland namnen fanns flera av de mest framstående kulturarbetarna i Sydkorea. Nu döms de högt uppsatta politikerna och tjänstemännen bakom listan.

Tusentals namn

Listan innehöll närmare tio tusen namn på regimkritiska konstnärer och kulturarbetare. En som stod på listan var regissören Park Chan-Wook, som senast uppmärksammades för ”The Handmaiden” (2017) och som står bakom Cannesvinnaren ”Old boy”(2003).

Även förra årets Man Booker-pristagare Han Kang fanns bland namnen, liksom konstnären Hong Sung-dam, som listades efter att han avbildat den förra presidenten som fågelskrämma.

Bröt mot grundlag

Riksrätten slog fast att svartlistan gick emot Sydkoreas grundlag, och sammanlagt har nu sex av den förre presidentens rådgivare under torsdagen dömts till fängelse i riksrätten i Seoul, skriver New York times.

Bland de dömda finns topprådgivaren Kim Ki-Choon, som stod bakom ordern att sammanställa svartlistan. Ki-Choon dömdes till tre års fängelse.

Kim Jong-deok, en av landets före detta kulturministrar, dömdes till två års fängelse. Utöver dessa dömdes ytterligare tre tjänstemän till 1,5 år i fängelse.

Före detta kulturministern Cho Yoon-sun dömdes tidigare till fängelse för att ha ljugit inför domstol om listan, men riksrätten i Seoul friade henne under torsdagen och därmed blir hon frigiven.

LÄS MER: Sydkoreas kulturminister anhållen

Även den avsatta presidenten Park Geun-Hye åtalades i mars och riskerar fängelse. Hon står anklagad för den korruptionshärva som involverade både sektanklagelser och mutor från storföretag som Samsung.

LÄS MER: Åtal väckt mot korruptionsanklagad expresident

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.