Sydkoreas kulturminister, Cho Yoon-sun. Foto: TT

Sydkoreas kulturminister anhållen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen greps Sydkoreas kulturminister Cho Yoon-sun, misstänkt för att ha försökt svartlista konstnärer, författare och folk i nöjesbranschen som var kritiska till president Park Geun-hye som själv ska ställas inför riksrätt.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är Cho Yoon-sun den första ministern i Sydkorea som arresterats under sin ämbetesperiod. I ett textmeddelande som Seouls tingsrätt skickade ut förklarade de att Cho greps för att hennes brott var ”bekräftat och det fanns oro för förstörelse av bevis.”

Cho har erbjudit sig att lämna in sin avskedsansökan, skriver Reuters med hänvisning till nyhetsbyrån Yonhap.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Forna stabschefen till presidenten har också gripits. Tingsrätten nekade däremot en arrestorder för direktören för Samsung som anklagas för mutor, förskingring och mened under den pågående korruptionsskandalen.

Nekar till anklagelserna

Presidentens residens och arbetsplats Blå huset nekar till att en svartlista existerar. Enligt Reuters säger kulturminister Cho att hon har hört talas om en sådan listan, men att det inte är något som hon ligger bakom.

I december röstade parlamentet för att ställa Sydkoreas president Park Geun-hye inför riksrätt efter anklagelser om korruption. Park är fortfarande president, men har inga befogenheter som kommer med ämbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Korruptionsmisstankar i Sydkorea

Mer i ämnet