Prins Harrys memoarer snabbast säljande facklitteraturen hittills

Uppdaterad
Publicerad

Med 400 000 sålda exemplar under första dagen ute på marknaden är Prins Harrys självbiografiska bok ”Den andre” den snabbast säljande facklitterära boken i Storbritanniens historia, skriver Sky news.

Köerna för att få tag i ett exemplar har ringlat långa och nu har boken blivit den mest sålda hittills i Storbritannien sett till facklitteratur. ”Den andre” såldes i 400 000 upplagor utslaget över olika format, innefattande inbunden, e-bok och ljudbok på release-dagen.

Enligt Larry Finlay, vd på förlaget Penguin random house, har den överträffat alla förväntningar.

– Vi visste att den här boken skulle flyga men den har överträffat även våra vildaste fantasier.

– Så vitt vi vet är den enda boken som sålt mer sin första dag den som handlar om den andra Harry, säger Finlay med hänvisning till J.K Rowlings verk om trollkarlen Harry Potter.

I Kanada och USA har drygt en miljon exemplar sålts.

Tagit världen med storm

Boken tecknar en bild av det brittiska kungahuset sett genom Prins Harrys ögon och har minst sagt rönt uppmärksamhet. Uttalanden om handgemäng med brodern William och hur Harry dödat 25 talibaner under Afghanistan-kriget har skapat rubriker världen över.

I samband med lanseringen har den författande prinsen även gjort en rad tv-intervjuer och andra utspel som du kan läsa om här.

I videon nedan hör du psykologen Jonas Mosskin, som står bakom evenemangen ”Psykologer läser böcker”, besvara tre frågor som rör det uppmärksammade boksläppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.