Foto: TT

Privatteatrarna i öppet brev: ”Kris, kaos och konkursrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges producenter och privatteatrar kräver akut stöd från staten. I ett öppet brev till kulturministern skriver branschföreningen att de nya restriktionerna är förödande för deras verksamheter.

”De nya restriktionerna i kombination med att vår bransch redan varit helt nedstängda under 1,5 år, samt fortsatt är den enda bransch som regleras så här hårt, gör att det inte går att sammanfatta läget för oss just nu på något annat sätt än “kris, kaos och konkursrisk”.

Så inleds brevet till kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Därefter listas en rad problem. Nya restriktioner med kort varsel leder till höga kostnader för hyror, rättigheter och löner. Det blir svårt att sälja biljetter på grund av osäkerheten för publiken och krävs mycket arbete för att kontakta biljettköpare vid flyttade evenemang.

Privatteatrarna kräver ”akut statligt stöd” och att regeringen omedelbart gör om kriterierna för evenemangsstödet så att det blir en krisfond för kulturen.

Till DN skriver Sveriges producenter och privatteatrar att man är mycket kritiska till att kulturministern inte har prioriterat att träffa föreningen, trots regelbundna möten och avstämningar med den tidigare kulturministern Amanda Lind.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter svarar i en skriftlig kommentar till Kulturnyheterna.

”Sedan pandemin slog till har 6,4 miljarder tillförts kultursektorn i riktat krisstöd och de bredare omställnings- och omsättningsstöden samt möjligheten till korttidspermittering har även de nyttjats av branschen. Dagar efter att riksdagen antog höstbudgeten i december stod det klart att vi skulle behöva lägga en extra budget i januari innehållande ytterligare 120 miljoner i stöd till kulturen för endast årets två första månader. Jag kommer om två veckor träffa representanter från hela branschen för att lyssna och tillsammans med dem diskutera vad som behövs för att vi så snart som möjligt ska kunna gå från krisstöd till återstart.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.