Vicky och Johan von der Lancken driver Oscarsteatern och Chinateatern i Stockholm och är hårt drabbade av publikrestriktionerna på grund av coronaepidemien. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Privatteatrarna: ”Vi behöver hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Evenemangsbranschen vädjar om ett nytt krisstöd från regeringen. För privata Oscarsteatern är läget mörkt även om publikgränsen skulle höjas till 500 personer. Halv salong räcker inte, enligt producenten Johan von der Lancken.

Privatteatrarnas höstpremiärer är i många fall framflyttade till våren 2021.

Otto Drakenberg, vd på Moment Group som samlar såväl privatteatrar som China Teatern och Oscarsteatern i Stockholm, men också restauranger och nattklubbar, efterlyser ett ekonomiskt stödpaket för uteblivna inkomster efter 31 maj: ”Ska vi rädda det som räddas kan, måste vi få stöd – nu. Som politiker behöver ni visa handlingskraft” skriver han i ett öppet brev till regeringen.

Inte ens 500 räcker

Än så länge får endast 50 personer besöka en teatersalong. Om regeringens utlovade besked om publikrestriktioner skulle innebära en höjning till 500 personer är det en viktig signal om att utvecklingen går åt rätt håll framhåller Oscarsteaterns producent Johan von der Lancken. Men det räcker inte. För hans och Vicky von der Lanckens teater skulle det betyda max halvfulla salonger vilket inte skulle täcka produktionskostnaderna för en ny uppsättning.

– Vi är jätteglada för dem som det funkar för – det är jätteviktigt, men för oss funkar det tyvärr inte. Vi behöver i de flesta fall ha utsålt i princip 100 föreställningar för att vi ska gå plus minus noll, säger Johan von der Lancken.

Måste investera

Oscarsteatern fick 4,2 miljoner i statligt krisstöd via Kulturrådet för uteblivna intäkter fram till slutet av maj. Enligt Johan von der Lancken motsvarade det 25 till 30 procent av den totala förlusten för vårens föreställningar av ”Så som i himmelen” i Stockholm och Göteborg.

– Vi är väldigt tacksamma för det stödet, men efter det hade vi ”Pappor på prov” på Krusenstiernska gården i Kalmar och ”Rain man” som vi inte fått något för. Vi har nästan blivit av med hela vår skattkista, vi är i ett stödpaketsbehov.

TT: Vad händer annars?

– Det är ett existenshot. Då finns inte vi kvar, det känns väldigt jobbigt att säga det men i slutändan är det så. Det är inte regeringens fel att det här har skett, men vi behöver hjälp, säger Johan von der Lancken.

TT har sökt kulturminister Amanda Lind (MP) som hälsar att hon inte har några kommentarer i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.