Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 50-tal personer samlades utanför Volvo arena i Eskilstuna för att demonstrera mot Israels medverkan i Eurovision song contest. Foto: SVT

Pro-palestinsk demonstration utanför Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen sänds Melodifestivalens fjärde deltävling i Eskilstuna. Utanför arenan har en grupp samlats för att demonstrera mot Israels medverkan i Eurovision song contest.

– Vi tycker att någon ska ta ställning mot det här, säger Jehad El-Odeh från Palestinakommittén Folke Bernadotte.

Jehad El-Odeh från organisationen Palestinakommittén Folke Bernadotte har varit med och arrangerat demonstrationen utanför Volvo CE arena i Eskilstuna.

Han förklarar att de demonstrerar mot att låta Israel vara med och tävla i Eurovision, med anledning av kriget mellan Israel och Hamas.

Melodifestivalen 2024

– Musikfestival är väldigt mycket positivt i. Så kommer deras representanter och låtsas vara civiliserade här. Vi tycker det är en motsägelse som inte är av denna värld, säger Jehad El-Odeh.

Omstridd fråga

Israels medverkan i Eurovision song contest i Malmö har varit omstridd de senaste månaderna.

Ett 1000-tal svenska artister har skrivit under ett upprop för att stoppa Israels medverkan. Även norska artister har uttryckt sig kritiska och Island överväger att dra sig ur om Israel deltar.

Samtidigt har Israels ambassadör i Sverige kallat det svenska artistuppropet ”en present till Hamas”. Och Israel har även att hota med att hoppa av Eurovision om det visar sig att EBU vill göra ändringar i deras tävlingsbidrag ”October rain”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2024

Mer i ämnet