• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Anna Paquin, Alyssa Milano och Javier Muñoz. Foto: AP/TT

Tiotusentals vittnar om övergrepp under hashtaggen #MeToo

Uppdaterad
Publicerad

De många avslöjandena om filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp de senaste 30 åren har av flera branschpersoner kallats för ”toppen av ett isberg” – problemet finns överallt och är inte isolerat till en person.

Med det i åtanke skrev skådespelaren Alyssa Milano (känd från Förhäxad och Melrose place) på Twitter att ”om alla som blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp skrev ”Me too” (jag också) som status så skulle vi kanske få folk att förstå problemets omfattning”

Kampanjen #MeToo

Flera skådespelare skriver

Sedan i söndags, då Milano skrev Twitterinlägget, har tiotusentals delat med sig av sina upplevelser, eller helt enkelt bara skrivit ”Me too” i sociala medier och inlägget har delats flitigt.

Flera kända skådespelare har spridit hashtaggen #MeToo, bland dem Anna Paquin (True blood) Debra Messing (Will & Grace) och Javier Muñoz (musikalen Hamilton)

Alyssa Milano spelade i Förhäxad mot Rose McGowan, som anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt.

I Sverige har en liknande debatt förts under hashtaggen #prataomdet som drogs i gång av journalisten Johanna Koljonen. Vittnesmålen från övergrepp i den ”sexuella gråzonen” blev senare en bok.

LÄS MER: Harvey Weinstein-affären: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet