Prodemokratiska journalister gripna i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Hongkong har ännu en gång slagit till mot den numera nedlagda prodemokratiska tidningen Apple Daily. Tre av tidningens journalister greps på onsdagen.

Tidigare chefredaktören Lam Manchung greps i sitt hem i gryningen, enligt uppgifter till den lokala nyhetssajten Citizen News. Polisen beslagtog hans datorer och mobiltelefoner. Senare på dagen greps ytterligare två av Apple Todays journalister, som tidigare släppts mot borgen. De gripna journalisterna anklagas för ”samarbete med utländsk makt” enligt Hongkong-polisen.

Gripandena skedde med hänvisning till den nationella säkerhetslagen som drevs igenom för ett år sedan av kommunistregimen i Peking. Apple Daily puclicerade sitt sista nummer i juni, efter att tidningens chefer gripits och dess tillgångar frusits. Myndigheterna anser att tidningen stöttar internationella sanktioner mot Kina, något som blev olagligt när säkerhetslagen infördes.

Tidningens ägare Jimmy Lai, sitter i fängelse och har tillsammans med två andra chefer anklagats för ”konspiration”. De riskerar livstid om de fälls.

Den relativt omfattande press- och yttrandefrihet som har rått i Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997 är ”i spillror” enligt journalistorganisationen Hong Kong Journalists Association. Den nationella säkerhetslagen anses kunna omfatta i princip vad som helst som misshagar den politiska ledningen i Peking.

I ytterligare ett slag mot de fria medierna har Hongkongs public service-tv RTHK stiftat strikta regler om hur de anställda får tala om Taiwan. Det är nu förbjudet att omnämna Taiwans ledare som ”president”, eller att referera till öns ”regering”. Kina anser att det demokratiska Taiwan, i praktiken en självstyrande stat, är en del av folkrepubliken och säger sig planera att någon gång återta ön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer