SVT Debatt svarar på kritiken: ”Rasismen har inte tagit över”

Uppdaterad
Publicerad

Över 1000 personer protesterar mot klimatet i SVT Debatts kommentarsfält. Nu stänger sajten kommentarerna

– Många vågar inte delta i debatten längre. Det förekommer hot och påhopp på kvinnor. Speciellt feminister, säger Katarina Persson till Göteborgs-Posten.

Hon är en av initiativtagarna till den 1046 namn tunga protestlista som överlämnats till SVT Debatt i Göteborg i dag. Personer som författaren Maria Sveland, Anna Steele (FP) och journalisten Maj Wechselmann enas nu om att något måste göras åt rasismen och hoten som förekommer bland sajtens kommentarer.

Budskapet i uppropet är att SVT måste se över modereringen av sajten – att man måste hålla bättre ordning och ta bort olämpliga inlägg snabbare.

”Rasismen har inte tagit över”

Enligt Katarina Persson så skrivs merparten av inläggen av högerextremister, medan allt färre kvinnor vågar kommentera. Representationen av kommentarer från Avpixlat- och Nya Tider-skribenter lyftes fram redan i december, av Researchgruppen.

GP summerar det som att rasister har tagit över sajten, men SVT Debatts projektledare Josefin Ziegler håller inte med:

– Rasismen har inte tagit över. Men det är ingen hemlighet att när man har en sajt med den här typen av kommentarsfält så är det många med invandrarkritisk inställning som skriver. Vi har en policy om hets mot folkgrupp och rasism, som modererarna utgår från. Sen kan det vara en tolkningsfråga vad som är en invandrarkritisk kommentar och vad som är en rasistisk kommentar.

Kommentarsfält får kontorstider

Projektledaren poängterar dock att redaktionen inte heller är nöjd med hur kommentarsfälten har sett ut. Det senaste året har de jobbat på en ny sajt och ett nytt arbetssätt.

– Det första steget i utvecklingen blir att vi ska jobba med redaktionellt med kommentarsfälten. Vi ska vara mer närvarande där och inte bara moderera bort saker utan även svara, ställa motfrågor, be om förtydliganden ... En nytillsatt dialogredaktör kommer att jobba mer aktivt med det, säger Ziegler.

För att öka kontrollen kommer SVT Debatts kommentarsfält nu bara hålla öppet då redaktionen är på plats, ungefär mellan klockan 9 och 17 på dagarna.

Kapad i ett dygn

Gunilla Madegård berättar för GP om hur hennes konto på sajten kapades av en främlingsfientlig person, vars upprörande inlägg inte försvann förrän efter ett dygn. Kommer modereringen att gå snabbare framöver?

– Så lång tid ska det ju inte ta. Vi kommer att vara mer uppmärksamma på om något verkar gå överstyr, nu när redaktionen blir mer närvarande, säger Josefin Ziegler.

Namninsamlingen förvånar

En helt ny SVT Debatt-sajt beräknas vara klar före sommaren. Men först ska projektledaren bland annat ta tag i uppropet som lämnats in i dag.

– Vi blev lite förvånade över att de gör en namninsamling, för vi har haft regelbunden kontakt med bland andra Gunilla om våra planer. Men vi tar emot den, ska lyssna och ta till oss.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.