På SVT Debatts sajt kan både kända och okända svenskar skriva egna debattinlägg och kommentera andras. Foto: SVT

Researchgruppen: Minoriteten dominerar på SVT Debatt

Uppdaterad
Publicerad

Kommentatorer från sajter som Avpixlat och Nya Tider är i minoritet på SVT Debatt, men skriver trots det över hälften av kommentarerna på sajten. Det menar Researchgruppen, som kartlagt vilka som är med och debatterar via kommentarsfälten.

Researchgruppen medverkade i dagarna i Expressens avslöjande av skribenterna bakom Axpixlat. Nu har de kartlagt hur många av de som kommenterar på opinionssajten SVT Debatt som även är aktiva på sajter som Avpixlat, Fria Tider, Realisten och Exponerat.

De konstaterar att denna grupp utgör en klar minoritet av kommentatorerna på SVT Debatt. Trots detta producerar de drygt hälften av kommentarerna på sajten.

Under artiklar som rör frågor om integration och invandring dominerar de ofta kommentarsfältet i stort sett totalt.

”Är det rasistiskt tas det bort”

Josefin Ziegler, projektledare på SVT Debatt, har svårt att säga ifall uppgifterna från Researchgruppen stämmer:

– Vi själva registrerar ju inte vilka som ligger bakom kommentarerna. Vi bedömer budskapen, inte vilka som framför dem. Om det stämmer att 14,5 procent av de som kommenterar hos oss även skriver på Avpixlat, så är det inte samma sak som att det de skriver är rasistiskt. Är det rasistiskt tas det dessutom bort från vår sajt, säger hon.

SVT Debatt modererar sina kommentarsfält utifrån SVT:s regler för besökare. Texter som publiceras får till exempel inte innehålla hets mot folkgrupp, förtal eller känsliga uppgifter.

Vill ”främja den fria debatten”

Josefin Ziegler kan inte säga exakt hur många kommentarer de tar bort men menar att det rör sig om en liten del av de som skrivs på sajten.

– Enligt Researchgruppen har vi över 20.000 aktiva som inte kommer från Avpixlat, och det är fantastiskt. Enligt Researchgruppen finns det en rasistiskt klick, men den överväldigande majoriteten är inte rasister, säger hon.

Hon tror att SVT Debatts öppna kommentarsfält fyller en viktig funktion:

– Det är ett ställningstagande om att främja den fria debatten. Vi har ett aktivt debattklimat och skapar engagemang, och det tycker jag är bra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer