Foto: Luger

PSL om Amasons debutskiva: Stark samling sånger

Publicerad

Det svenska bandet Amason bildades för några år sedan av medlemmar från flera svenska musikgrupper. Hittills har de släppt en handfull singlar som rosats av kritikerna. Nu är deras första album ”Sky City” här. Per Sinding-Larsen recenserar.

Amason är just den sortens musikaliska samlingsregering som egentligen inte borde fungera.  

De här fem musikerna – några av dem är bland landets främsta – har alla karriärer vid sidan om, i andra namnkunniga konstellationer som till exempel Dungen, Miike Snow och Idiot Wind där de gör allt från proggig psykadelisk folkpop till internationell hitstark smart listpop. 

Recensioner i Kulturnyheterna

Ändå lyckas de inte bara få ihop ett debutalbum, utan en överraskande stark samling sånger.

Sångerskan Amanda Bergman, med en av rikets bästa röster, har i en intervju sagt att Amason låter som en blandning mellan Abba och Bingsjöstämman.

Det är en viss överdrift, men faktum är att kvintetten rör sig fritt mellan alla de stilar som de behärskar i egna karriärer och de gör det utan att det blir rörigt. För allt hålls ihop av en sliten, dov, lite småledsen och ibland majestätisk ton som färgar hela ”Sky City”.

Så här starkt blir sällan ett album med en elit av Amasons klass. Det här ska ni höra.

Se hela recensionen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Recensioner i Kulturnyheterna

Mer i ämnet