Foto: TT

Public service-kommitténs uppdrag utvidgas

Uppdaterad
Publicerad

Den parlamentariska kommitté som ska utreda ett nytt sätt att finansiera public service får ett utökat uppdrag. Nu ska kommittén, med representanter från samtliga riksdagspartier, även lämna förslag på hur SVT och SR:s närvaro ska se ut online och hur public service påverkar konkurrensen med kommersiella aktörer.

Sammanlagt rör det sig om tre nya uppdrag, skriver Kulturdepartementet i ett pressmeddelande. 2016 tillsattes den parlamentariska kommittén med syftet att ta fram ett förslag på hur public service ska finansieras i en tid där tv- och radioavgiften betalas i mindre utsträckning än tidigare.

LÄS MER: Kulturministern oroad över SVT:s finansiering

Nu ska representanterna för riksdagspartierna även ta fram förslag på hur SVT och SR ska nå sin publik i framtiden och hur deras närvaro online ska se ut. Man ska också titta närmare på den flitigt debatterade frågan om hur public service närvaro på nätet påverkar de kommersiella medierna. Den tredje uppgiften blir att ta fram övergripande förslag på hur public service ska se ut i framtiden.

LÄS MER: Nytt system för finansiering av public service utreds

Syftet är att kommittén ska börja bilda politisk enighet inför omförhandlingen av Sveriges Televisions och Sveriges Radios sändningstillstånd 2019. De nytillkomna direktiven innebär att utredningen förlängs, den ska nu vara klar senast den 17 november 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.