Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg och tidigare ordföranden för klubben som Stina Dabrowski och Jan Guillou i upprop för konstnären Lars Vilks. Foto: Per Larsson/Claudio Bresciani/Naina Helén Jåma/TT

Publicistklubben i upprop för Lars Vilks: ”Låt honom leva värdigt”

Uppdaterad
Publicerad

Robert Aschberg, ordförande för Publicistklubben, går tillsammans med sex tidigare ordföranden i klubben, ut i ett uppror till försvar för konstnären Lars Vilks. De kräver att bevakningen av honom omorganiseras så han tillåts leva tillsammans med sin käresta.

Lars Vilks har levt med livvaktsskydd dygnet runt sedan 2010 på grund av dödshot från islamister. Dödshot som kommit efter publiceringen av hans satirbilder av profeten Muhammed som rondellhund.

När Lars Vilks flickvän sedan 30 år flyttade hem till Sverige för två år sedan efter många år utomlands planerade paret att flytta ihop. Men det har inte varit möjligt då hon blev klassad som en säkerhetsrisk och fick höra att hon inte omfattas av Lars Vilks personskydd.

Nu skriver sju ordförande för Publicistklubben, tidigare och nuvarande, i Expressen Kultur att bevakningen av Lars Vilks måste omorganiseras så han kan få möjlighet att leva tillsammans med sin flickvän.

”Förbud mot hädelse inte förenligt med lagen”

De skriver att det går att se Lars Vilks rondellhund som omdömeslös och onödig men att konst måste våga vara obekväm.

”Udden i Lars Vilks hundprovokation riktade sig inte främst mot muslimer, utan mot en konstvärld som enligt Lars Vilks alltför ofta är sövande tråkig och förutsägbar.”, skriver de.

De skriver också att förbud mot hädelse är oförenligt med den svenska grundlagen om yttrandefrihet och Yttrandefrihetsartikel 19 i FN:s konvention.

Robert Aschberg, Stina Dabrowski, Björn Häger, Ulrika Knutson, Stig Fredrikson, Jan Guillou och Arvid Lagercrantz skriver att Lars Vilks har levt som en fånge i tio år och att det är hög tid att han och hans käresta får leva tillsammans:

”Vi kräver, i yttrandefrihetens namn, att bevakningen av Lar Vilks omorganiseras så att han kan få leva sina sista år i värdighet och i kärlek.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.