Riot grrrl sessions utanför studion Riksmixningsverket. Foto: Anna Ledin Wirén.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Punkeliten släpper Riot Grrrl-skiva

Publicerad

Tre dagar, 13 låtar och tolv av de främsta punk- och rockmusikerna. I höstas gick de in i studion och nu kommer resultatet av det feministiska, gräsrotsfinansierade punkprojektet Riot Grrrl Sessions.

– Jag älskar DIY (do it yourself) men det här nya DIT (do it together) tycker jag är ännu bättre. Det här handlar ju exakt om det, säger initiativtagaren och musikern Canan Rosén som annars spelar i bandet Twin Pigs.

Hon ville starta ett Riot Grrrl-band men alla tillfrågade var upptagna. Lösningen blev projektet Riot Grrrl Sessions. Under tre dagar i fjol samlades 12 av Sveriges främsta punk- och rockmusiker i en studio och skrev och spelade in 13 låtar. Alla inblandade, från musiker till ljudtekniker och pr-personer, är kvinnor, icke-binära eller transpersoner.

– Det blir en annan stämning. Det känns som att man inte måste ta sin plats utan att man redan har en plats – att man redan har en viss respekt, säger Maja Samuelsson, sångare i Heavy Tiger.

Hårdock och elektronisk punk

Den feministiska punkrörelsen Riot Grrrl slog igenom för över 20 år sen, som en motreaktion mot den mansdominerade alternativa musikscenen. Även om musikstilarna på skivan spretar åt lite olika håll med musiker från Tant Strul, Crucified Barbara, Pascal och Heavy Tiger, med flera, så löper det en tydlig röd tråd genom låtarna.

– Många av texterna handlar om hur det är att vara kvinnlig musiker, säger Tess Törnqvist, trummis i Snake.

– Eller bara kvinna i dagens samhälle, fyller Maja Samuelsson i.

– En låt handlar om att vara jävligt arg på någon, en om att gilla att onanera och en annan om att vara utarbetad inom vården. Texterna osar av allt det som rörelsen står för, säger Canan Rosén.

”Århundradets gig”

Namnet på skivan ”The First Session” hintar om att det kommer mer och en dokumentär är på gång. Men projektet är helt gräsrotsfinansierat och att få ihop allt beskrivs som ”ett logistiskt helvete”.

Blir det någon konsert? 

– Det vore mäktigt att spela live och vi hoppas att det kan hända men vi vet inte om eller hur. Men det skulle ju bli århundradets gig, säger Canan Rosén.

Medverkande musiker

Visa

Canan Rosén, Madeleine Frankki, Kajsa Grytt, Agnes Eriksson, Katja Lindeberg, Tess Törnqvist. Klara Force, Frida Ståhl, Manuela De Gouveia, Nicki Wicked, Maja Samuelsson och Hanna Engström.

Från banden: Twin Pigs, Tiger Bell, Snake, Memoria, The Heard, Pascal, Tant Strul, Call Cat, The Baboon Show, Crucified Barbara, Haj300, Drömfakulteten, Satirnine och Heavy Tiger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer