Pete Shelley, sångare i Buzzcocks, har dött. Här ses han spela på Marvin Festival i Mexico City i maj i år. Foto: Marco Ugarte/AP

Punksångare död efter misstänkt hjärtattack

Uppdaterad
Publicerad

Pete Shelley, frontman i inflytelserika punkrockbandet Buzzcocks, har dött. Sångaren blev 63 år.

Pete Shelley, eller Peter Campbell McNeish, har avlidit till följd av en misstänkt hjärtattack, skriver BBC. Bandets manager bekräftar för BBC att Shelley avlidit i Estland, där han bodde.

Shelley var frontman i det legendariska punkbandet Buzzcocks, mest kända för sin hit Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've), vilken Pete Shelley enligt egen utsago skrev medan han väntade på övriga bandet utanför ett postkontor.

Buzzcocks bildades i slutet av 1970-talet av Shelley och Howard Devoto och debuterade i Manchester 1976 som förband åt Sex Pistols. Bandet ses som ett av de mest inflytelserika punkbanden i musikhistorien. De splittrades 1981, men återförenades igen åtta år senare.

Hans bandkamrater skriver på Twitter att Pete Shelley var ”en av Storbritanniens mest inflytelserika låtskrivare”. De skriver också att hans musik inspirerade flera generationer av musiker under hans fem decennier långa karriär.

Hyllas av stjärnorna

Shelley hyllas också av musiker efter dödsbeskedet.

Tim Burgess, sångare i The Charlatans, skriver att Pete Shelley skrev ”perfekta treminuterspoplåtar”, tonåringens soundtrack.

”Du kommer att vara saknad Pete, men du kommer att ihågkommen för din briljanta musik”, skriver Burgess.

Teenage Fanclubs sångare Norman Blake hyllar också Buzzcocksstjärnan:

”Jag älskade Buzzcocks. Hans sånger var viktiga för mig när jag var ung och de är fortfarande det. Tack Pete, du kommer att vara saknad.”

Tracey Thorn i Everything but the girl skriver:

”Åh gud vad jag älskade Buzzcocks. Och Pete Shelley var en fantastisk låtskrivare.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.