Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova på en presskonferens i Moskva några dagar efter frisläppandet. Foto: TT/AFP

Pussy Riot besöker Norge

Publicerad

De nyss frisläppta Pussy Riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova besöker kulturfestivalen ”Festspelen i Bergen” i sommar för att prata om nya filmen ”Pussy vs. Putin”, enligt NRK.

– Filmskaparna har följt oss sedan starten. De är avgörande för utvecklingen av våra politiska och estetiska uttryck. Den här filmen är unik. ”Pussy vs. Putin” ger en objektiv skildring från insidan, skriver Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova i ett brev till festivalarrangörerna, som NRK tagit del av.

”Festspelen i Bergen” är en två veckor lång kulturfestival som anordnats sedan 1953.

”Ska bli intressant att lyssna på dem”

Festivaldirektören Anders Beyer berättar för NRK att det känns extra roligt att få besök av Pussy Riot-medlemmarna just i år, då Norges grundlag firar 100-årsjubileum:

– Festivalen vill belysa detta genom att diskutera demokrati och identitet. Det kommer att löpa som en röd tråd genom hela festivalprogrammet. Pussy Riot har kämpat hårt för yttrandefrihet och demokratiska värderingar och det ska bli intressant att lyssna på dem, säger han.

Vill besöka norska fängelser

Förutom att delta på festivalen vill Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova passa på att berätta om och arbeta med sitt nya projekt ”Zona Prava”, som ska kämpa för ryska fångars rättigheter. Bland annat hoppas de på att få möjlighet att besöka norska fängelser:

– ”Zona Prava” har som mål att slå ned på allt som berövar och ödelägger människors frihet. Norge har ett reformerat, världsledande fängelsesystem som vi vill lära oss mer om. Därför blir mötet med ett norskt fängelse viktigt för oss, skriver de.

Enligt NRK kommer de båda Pussy Riot-medlemmarna troligtvis också besöka Oslo i samband med resan.

Visas på Göteborgs filmfestival

Dokumentären ”Pussy vs. Putin” hade premiär under slutet av 2013. Filmskaparna Taisiya Krugovykh och Vassily Bogatov har följt medlemmarna i Pussy Riot från deras allra första uppträdande och under tiden tre av medlemmarna varit fängslade.

”Pussy vs. Putin” kommer även att visas på Göteborgs filmfestival som startar den 24 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pussy Riot

Mer i ämnet