• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Pussy Riot: ”Ingen har några rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

– OS har förvandlat en polisstat till en totalitär polisstat, ingen har några rättigheter, säger Nadezjda Tolokonnikova.

Sedan de två mest kända Pussy Riot-medlemmarna, Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova, kom till Sotji för fyra dagar sedan har de frihetsberövats och misshandlats flera gånger.

Musikvideo där angreppen visas

Tillsammans med flera andra medlemmar i punkbandet har man nu gjort en musikvideo där angreppen visas.

I den nya musikivdeon ”Putin lär dig älska fosterlandet” som gruppen lade ut på nätet på onsdagen riktar man häftig kritik mot hur OS satt de mänskliga rättigheterna än mer på undantag i Ryssland.

i låttexten sjunger Pussy Riot bland annat om ett blockerat Sotji där polis och specialstyrkor styr.

– OS har förvandlat en polisstat till en totalitär polisstat, ingen har några rättigheter, säger Tolokonnikova till ett massivt pressuppbåd i Sotji.

Misshandlades med piska

I går kablades bilder ut när gruppen angreps av kosacker som misshandlade dem med piskor och batonger. I dag är samma bilder med i bandets video.

– Kosackerna är ryska män som ser sig som försvarare av ryska värderingar, inte minst kyrkans värderingar, säger SVT:s utrikeskommentator Eva Elmsäter.

Kosackerna får stöd från officiellt håll

Hon berättar att kosackerna de senaste åren blivit alltmer aktiva i Ryssland. Något som beror på att de fått mer stöd från officiellt håll, från kyrkan och från polisen.

– Man kan säga att polisen ser mellan fingrarna och låter kosackerna göra det som poliserna inte kan göra, säger Eva Elmsäter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pussy Riot

Mer i ämnet