Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina. Foto: SVT & David Goldman/TT

Pussy Riot-aktivister frihetsberövade i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

15 anhängare till det ryska konstkollektivet Pussy Riot frihetsberövades i Moskva under söndagen. Bakgrunden ska ha varit att de gripna hade regnbågsflaggor och bar t-shirts till stöd för fängslade politiska fångar, det skriver konstkollektivet på Twitter.

I helgen hölls flera lokala och regionala val i Ryssland. Valen har omgärdats av både protester och anklagelser om valfusk. Valet till stadsduma – motsvarande stadsfullmäktige – i Moskva har fått mest uppmärksamhet och gett upphov till stora protester under sommaren.

Stora demonstrationer

Detta efter att valnämnden i Moskva stoppade ett femtiotal av oppositionens kandidater att ställa upp i valet. Runt 2 000 människor har gripits av polis och flera har åtalats och dömts – bland annat för misshandel och massupplopp, något som SVT tidigare har rapporterat.

I söndags frihetsberövades 15 anhängare till det politiska konstkollektivet Pussy Riot i Moskva, det skriver konstkollektivet på Twitter. Bakgrunden ska enligt aktivisterna själva varit att de bar regnbågsflaggor och t-shirts till stöd för de demonstranter som greps i samband med sommarens demonstrationer.

Stödde fängslade politiska fångar

En av de som greps är Maria Aljochina, som tillbringade över ett år i fängelse mellan 2012 och 2013 efter att ha deltagit i Pussy Riots uppmärksammade Putin-kritiska aktion ”Punkbönen” i Frälsarkatedralen i Moskva 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.