Mediazona startades av två medlemmar från konstnärskollektivet Pussy Riot. Foto: Kelly Barnes/TT/Mediazona

Pussy Riot-profilernas nyhetssajt släcks ned

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska sajten Mediazona, startad av två Pussy Riot-medlemmar, stängs ner av den ryska censurmyndigheten efter att ha rapporterat om Rysslands invasion av Ukraina.

Den ryska nyhetssajten Mediazona stängs ner, skriver AFP. Sajten räknades till en av de sista oberoende medierna som fanns kvar i Ryssland.

”Det är för att vi rapporterar ärligt om det som händer i Ukraina och kallar invasionen för en invasion, och kriget för ett krig”, skriver de i ett uttalande.

Mediazona startades av två medlemmar från konstnärskollektivet Pussy Riot, Nadya Tolokonnikova och Maria Alyokhina, efter att de släpptes ur fängelse 2013 – två år efter att de dömdes för huliganism.

På sajten har man bland annat rapporterat om det ryska rättsväsendet och förhållandena på landets fängelseanstalter.

15 års fängelse vid brott mot censuren

Flera ryska medier har senaste veckan blockerats av landets censurmyndighet Roskamnadzor.

Tv-kanalen Dozhd stängde i förra veckan ner efter en känslosam sista sändning. Och tidningen Novaja Gazeta, vars grundare Dmitrij Muratov i fjol fick Nobels fredspris för sin publicistiska gärning, slutar rapportera om kriget.

Detta sker efter att det ryska underhuset på fredagen antog en lag som kan ge 15 års fängelse för journalister som rapporterar ”falska” nyheter om den ryska militären och kriget i Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.