Vladimir Putin och Dmitrij Muratov. Foto: TT

Novaja Gazeta slutar rapportera om kriget

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska tidningen Novaja Gazeta kommer att ta bort artiklarna som handlar om Rysslands militära aktioner i Ukraina från sin sajt på grund av censur, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det är tidningens grundare Dmitrij Muratov som uppger att tidningen slutar rapportera om kriget. Muratov fick i fjol Nobels fredspris för sin publicistiska gärning och Novaja Gazeta är den sista stora oberoende mediekanalen i Ryssland.

Tidningen kommer dock att fortsätta rapportera om vilka konsekvenser invasionen får för Ryssland.

Under fredagen antog det ryska underhuset en lag som kan ge 15 års fängelse för journalister som rapporterar ”falska” nyheter om den ryska militären och kriget i Ukraina. Sedan kriget inleddes för en dryg vecka sedan har situationen för de få medier som inte är statskontrollerade blivit alltmer pressad.

Flera medier har släckt ner

Tidigare i veckan blockerades flera ryska medier av landets censurmyndighet Roskamnadzor. Enligt landets riksåklagare hade mediekanalerna spridit information om kriget i Ukraina som ”inte speglat verkligheten” och brutit mot den statliga censuren.

Den ryska, fristående tv-kanalen Dozhd upphörde med sina sändningar under torsdagen efter att censurmyndigheten blockerat dem. Radiostationen Moskvas eko, som haft en framträdande roll i det nya medielandskap som vuxit fram i Ryssland efter Sovjetunionens fall, meddelade också att man lägger ner sin verksamhet. Även den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppgav att dess webbplats inte längre är tillgänglig i Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.